RILO ZOO - OM RILO

Stans äldsta djuraffär

Rilo Zoo - erfarenhet och engagemang i över 50 år 

Rilo Zoo har sina rötter i familjen Oscarssons fröpack. Under tidigt 1970-tal började familjen packa och blanda pellets och fröer hemma i källaren i Huskvarna. Ganska snart växte man ur källaren och flyttade till en lokal i Huskvarna där man fortsatte verksamheten ett tag.

Efter något år köte Lars & Marita Bertilsson Rilo av familjen Oscarsson och utökade verksamheten till andra delar inom zoofackhandel. I mitten av 1970-talet hade företaget vuxit så Lars & Marita beslöt att flytta till en större lokal inne i Jönköping. Valet föll på Klostergatan, i dag ligger Frälsningsarmen i den lokalen. Här utvidgades verksamheten till att omfatta häst och hund, man packade fortfarande foder och fröer. Jag tror att alla som besökte Rilo där kommer ihåg den speciella doften av läder blandat med pellets. För mig som hästtokig tjej var besöket på Rilo ett måste och jag kunde gå i timmar och titta på sadlar och ryktborstar. Givetvis gick jag därifrån med ett nytt inköp i kassen.

I slutet av 1980-talet etablerades Solåsen som ett köphandelområde. Lars & Marita såg möjligheterna till en större butik med bredare verksamhet och plockade ner alla produkter från Klosergatan och flyttade in i nya stora lokaler i en del av nuvarande Jysks verksamhet. Nu utökades butiken till att omfatta alla djurslag och tillbehör - fisk, reptil, fågel och smådjur fick plats på hyllorna tillsammans med häst-, hund- och kattproduker.

2013 var det dags för Lars & Marita att dra sig tillbaka efter att i många år utvecklat Rilo till den fina zoofackhandelsbutik den är i dag. Då var det dags för mig, Maria, att ta mig ann verksamheten. Med en bakgrund inom affärsutveckling inom fordonsindustrin sadlade jag om helt och hållet. Beslutet har jag egentligen min första hund, Wilma, att tacka för. Jag letade i många år efter en möjlighet att tillbringa mer tid med mina hundar och när möjligheten att köpa Rilo öppnade sig var det ett självklart val för mig. Att få möjligheten att driva vidare den butik som jag var sä förtjust i som ung hästtjej kunde jag inte motstå. Under de år jag drivit Rilo har det hänt mycket och verksamheten har fortsatt utvecklas. 2018 drog vi upp rötterna från förra lokalen och flyttade in i våra nuvarande lokaler. Den har anpassats efter våra önskemål och har blivit en stor, ljus och luftig butik som i år, 2023, fyller 50 år.

Jag och mina medarbetare vill hålla en familjär stämning med hög servicenivå och fantastiskt bemötande och jag tror vi lyckas ganska bra. Alla positivia omdömen från våra härliga kunder på Facebook och Google vittnar om det.

Varmt välkomna till oss!