Levande djur
MARSVIN
Marsvin
Lever vilda i Syd- och Mellanamerika. Tamformen förekommer i ett flertal färger och pälstyper Marsvin är oftast det lämpligaste sällskapsdjuret för yngre barn. De bits nästan aldrig om de hanteras på rätt sätt.
Livslängd
Beräknas till 5-8 år.
Storlek
Längd 25-30 cm. Vikt ca 1 kg, normal vuxenstorlek. Hanen blir vanligen större än honan.
Könsmognad
Inträffar för honorna vid 4-5 veckors ålder, för hanar vid 8-10 veckor. Honan är dräktig ca 70 dygn. Honan paras tidigast vid 4-5 mån. ålder, men inte efter 1 års ålder om det är första gången. Ungarna föds behårade och med öppnade ögon och kan springa omkring så snart de har blivit torra. Kullstorleken är 2-4 ungar, som diar ca 3 veckor eller tills ungarna väger ca 200g. Könet är relativt enkelt att avgöra efter ca 4 veckors ålder.
Buren
Buren bör vara rymlig. Kortaste sidan måste vara 40 cm och höjden 25 cm, ytan skall vara minst 0,3 m². Finns det fler marsvin i samma bur skall varje marsvin ha en yta på 0,15 m². Ställ buren i ett lugnt hörn i rummet som är skyddat för solljus, kyla och drag. Täck botten med ett lager kutterspån eller miljöströ, inte tidningspapper eftersom trycksvärta kan lösas upp av urinen och förstöra tassar och päls. Städa buren någon gång i veckan. I buren skall det finnas ett hus eller ett tak som marsvinet kan vila och ta skydd under. Viktigt är att hålla rent i buren så städa buren 2-3 gånger i veckan. Tänk på att alltid noga stänga öppningar på buren så marsvinet inte rymmer, gå med jämna mellanrum igenom buren så inget är trasigt där marsvinet kan ta sig ut.
Utfordring
Basfoder består av torrt dammfritt hö och måste alltid finnas tillgängligt. Färskt gräs kan helt eller delvis ersätta hö under sommaren. Övergången måste ske successivt under 10 dagar. Kraftfodret består av marsvinspellets som ges med fri tillgång till djur under 6 mån och till dräktiga honor. Vuxna djur bör ha en dagsranson upp till 0,5 dl. Det finns speciella marsvinsfoder som är berikade med C-vitamin. Du kan också servera C-vitaminrika frukter och grönsaker t ex olika rotfrukter, som t ex morötter. Marsvinet tycker om färska grenar, se till att de är från obesprutade träd och buskar. Vatten serveras helst i en dricksflaska, där det håller sig rent, byt vatten och diska den varje dag. Multivitaminer i vattnet ger ett bra tillskott.
Skötsel
Behöver du klippa klorna gör du det med en klosax, så att inte klorna skadas. Kan du inte utföra detta själv kan du kontakta oss för kloklippning. Långhåriga raser ska borstas regelbundet med en bra borste eller karda. Tovor kammas försiktigt och reds ut. Det är viktigt att hålla en bra hygien i buren.
Hantering
När du kommer hem med ditt marsvin behöver ditt djur vara ifred första dygnet. Marsvin håller i huvudsak till på marken och klättrar ogärna. Börja med att bekanta dig med djuret i buren; håll en godisbit i handen. Sätt dig senare på golvet med djuret i knäet och vänj den att bli smekt. Man ska alltid lyfta marsvin lugnt och bestämt med ena handen över djurets nacke och ner runt bröstkorgen samt den andra handen under bakkroppen. Låt barnen lära sig att hantera djuret under vuxnas överinseende. Man kan även lära marsvinet att gå i sele om du vill ta ut den på bete. Tänk bara på att den kan gnaga av kopplet och sticka iväg och gömma sig. Marsvin trivs att vara flera tillsammans i familjegrupp. Honor som växer upp tillsammans kommer nästan alltid bra överens under hela livet. Hanar kommer ibland bra överens om de sammanförs innan de blir könsmogna och får växa upp tillsammans och inte får komma i kontakt med honor. Ofta samsas kaniner och marsvin tillsammans under förutsättning att buren är tillräckligt stor. Marsvin är aktiva i huvudsak på natten men de sysselsätter sig även på dagtid.
Kontrollera djurens hälsa dagligen. Var speciellt observant på bakbenen, som inte får verka stela eller svaga, vilket kan tyda på C-vitaminbrist. Om ditt marsvin får mask i magen märker du att djuret forsätter äta med god aptit men ändå tappar i vikt, då skall du avmaska ditt marsvin. Andra tecken på ohälsa kan vara diarré, dålig matlust, dricker inte, trött och hängig. Vid sjukdomssymptom bör du kontakta din veterinär.