Levande djur

KANIN

Tamkaniner 

Är populära husdjur och förekommer i en mängd raser, ett flertal färger samt pälstyper. För inomhusbruk är dvärgraserna enklast att hantera. Kaniner kan få vistas utomhus året runt, men fordrar då speciella vinterburar.

Hermelinkaninen är den minsta dvärgrasen och väger ca 1,4 kg. Den har upprättstående öron. Dvärgväduren har långa hängande öron och väger ca 2,2 kg

Livslängd

Vanligtvis 6-8 år men kan bli upp till 12 år.

Storlek

Storleken på kanin varierar, allt från strax över 1 kg för de mindre hermelinerna till runt 10 kg för belgisk jätte.

Könsmognad

Inträder normalt vid 3-4 månaders ålder, hanarna något senare än honorna. Honans dräktighetstid är 30-33 dygn och bör paras tidigast vid 5 mån. ålder. Ungarna föds nakna och blinda med en kullstorlek på upp till 10 ungar. De diar 4-6 veckor. Könet är relativt enkelt att avgöra efter ca 4 veckors ålder. För hanar är avståndet mellan urinhålet och analhålet längre än på honorna.

Buren

Storleken på buren beror på storleken på kaninen. En liten kanin (upp till 3,5 kg) ska ha en bur där kortaste sidan måste vara 60 cm och höjden 60 cm, ytan skall vara minst 0,57m². Finns det fler kaniner i samma bur skall varje kanin ha en yta på 0,25 m².  Kaninen bör ha ljus ca 8-10 timmar om dagen samt att det bör vara mörkt om natten. Ställ buren i ett lugnt hörn i rummet som är skyddat för solljus, kyla och drag. Kaniner kan bo utomhus året runt men tänk på att placera buren i skydd från vädrets skiftningar. Täck botten med ett lager kutterspån eller miljöströ, inte tidningspapper eftersom trycksvärta kan lösas upp av urinen och förstöra tassar och päls. Om kaninen får vistas i buren de 2 första veckorna, skapas det en toaletthörna eftersom kaninen alltid sätter sig på samma plats. Senare kan man lära kaninen att sätta sig i en liten låda med kattsand eller vanligt bottenmaterial. Kaninen skall ha ett hus eller en hylla med platt tak som den kan sitta uppepå och vila under. Viktigt är att hålla rent i buren så städa buren 2-3 gånger i veckan. Tänk på att alltid noga stänga öppningar på buren så kaninen inte rymmer, gå med jämna mellanrum igenom buren så inget är trasigt där kaninen kan ta sig ut.

Utfordring

Kaninen är en gräsätare, vars huvudfoder är torrt och dammfritt hö, som alltid måste finnas tillgängligt. Som kraftfoder ges kaninpellets. Tillskottsfoder är kaninblandning (fröblandning) rotfrukter men även frukter och andra grönskaer. Förvissa dig om att grönsakerna inte är besprutade. Sommartid kan man även servera gräs och maskrosblad mm. Alla nya fodermedel måste introduceras successivt. Vatten serveras helst i en dricksflaska, tillsatt med multivitaminer och byts varje dag, flaskan eller koppen diskas dagligen.

Skötsel

Behöver du klippa klorna gör du det med en klosax, så att inte klorna skadas. Kan du inte utföra detta själv kan du kontakta oss för kloklippning. Sköt om pälsen på din kanin och kontrollera djurens hälsa dagligen. Honor kan hållas flera tillsammans, men vid könsmogen ålder kan den dominanta honan bli skendräktig och starta slagsmål om de hålls på för liten yta. Hanar börjar alltid slåss med varandra när de blir könsmogna. En hona och en hane trivs bra tillsammans, men då bör man kastrera hanen. Ofta kan man hålla kanin och marsvin i samma bur. Naturligtvis bör man kontrollera att djuren håller sams. 

Hantering

Låt kaninen vara ifred och komma tillrätta det första dygnet. Börja med att bekanta dig med djuret i buren. Locka den med en godisbit i handen. Sätt dig senare på golvet med kaninen i knäet och vänj den med att bli smekt. Lyft kaninen med ena handen runt öronen och nacken och med den andra handen under baken, aldrig bara i öron eller nacke. Se till att benen inte få sprattla fritt då det kan orsaka ryggskador på kaninen. Låt barnen lära sig att hantera djuret under vuxnas överinseende. Kaniner är aktiva i huvudsak på natten men de sysselsätter sig även på dagtid.

Kaniner är tåliga, men drabbas ibland av ohyra och tarmparasiter som överförs av andra husdjur eller om kaninen vistas utomhus, om detta sker skall du avmaska din kanin. Andra tecken på ohälsa kan vara diarré, dålig matlust, dricker inte, trött och hängig. Vid sjukdomssymptom bör du kontakta din veterinär.

Har du andra frågor eller funderingar kring ditt djur? Välkommen att fylla i formuläret så återkommer vi till dig.