Levande djur

AKVARIEFISK

Placering

Akvariet bör inte placeras i direkt solljus p g a den ökade algtillväxten. En lite mörkare placering är att föredra. Se till att bänken/möbeln är stadig och klarar akvariets vikt.

Grus

Ett lite mörkare grus gör att de flesta fiskar får en bättre färg och att algerna inte trivs riktigt lika bra. Rekommenderad grusmängd är ca 20 kg per 100 liter vatten. Tvätta gruset noga genom att skölja det i vanligt vatten. Enklast är att ta ett durkslag och skölja i. Lägg gruset i akvariet, ett tjockare lager i bakre delen av akvariet och ett tunnare lager längst fram. Det ska bli som en liten slänt. På så vis upplever man ett större djup i akvariet, när man tittar på det.

Inredning

Skölj stenar, rötter och ev. annan inredning i ljummet vatten. Lägg dem i akvariet så du tycker det blir snyggt. En del rötter flyter och/eller färgar vattnet till en början, då får du antingen blötlägga dem separat eller lägga något tungt på dem i akvariet så att de ”hålls på plats”. Tunga stenar bör läggas på en skiva under gruset som skyddar glaset mot tryck.

Vatten och vattenberedningsmedel

Fyll upp akvariet med vatten. Häll i vattenberedningsmedel (tar bort klor och neutraliserar tungmetaller) och bakteriekultur (bryter ner ammoniak/ammonium samt nitrit/nitrat), samt akvariesalt. Ställ in doppvärmaren på 25 grader vilket passar de flesta fiskar och sätt igång filtret.

Växter

När vattnet blivit rumstempererat är det lämpligt att plantera växterna. Krukan och stenullen, som de flesta plantor levereras med, ska plockas bort. Ullen blir för tät för rötterna och kväver växten med tiden. Om rötterna på plantan är långa bör man klippa av dem till ca 3-4cm med en vass sax. Då får plantorna lättare att anpassa sig till sin nya miljö. Plocka bort ev. skadade eller bruna blad dessa tar bara krafter från de friska bladen och hämmar tillväxt. För växternas skull skall belysningen vara tänd ca 8 timmar per dag i ett sträck.

Växtnäring

När ditt akvarium har varit igång och fungerat bra i 3-4 veckor kan det vara lämpligt att börja ge växterna växtnäring. Det finns olika sorter att använda, fråga oss i butiken hjälper vi dig att välja rätt.

Fiskarna

När akvariet har varit igång i ca 7 dagar är det dags att stoppa i de första fiskarna. Fråga oss gärna om du inte vet vilka fiskar som passar ihop. Börja med att köpa ett fåtal fiskar och komplettera med mer fiskar efterhand. Det bästa är att du väntar en till två veckor innan du köper fler fiskar. Efter ca två veckor kan du komplettera med algätande fiskar. Skulle det bli för många fiskar i akvariet eller för mycket mat i början så är det lätt att man får en nitritförgiftning vilket kan leda till att fiskarna dör. Det är bra att ta vattentester regelbundet i ett nystartat akvarium, det hjälper vi dig med kostnadsfritt. När du köper fiskarna får du dem i en plastpåse.

Så här gör du när nya fiskar ska ner i ditt akvarium:

  • Öppna påsen med dina nya fiskar, lägg den med öppningen uppåt så att påsen flyter på vattnet.
  • Ta en skopa av ditt akvarievatten och häll i påsen, låt det gå ca 20 minuter och upprepa detta en gång till.
  • Efter totalt 40 minuter tar du påsen med fiskar och vatten och slår genom en håv och lägger ner fisken i ditt akvarie. På så sätt får du inte med av affärens akvarievatten till ditt kar. 

Vattenbyte, slamsugning och algskrapning

Det är viktigt att med jämna mellanrum göra vattenbyte i akvariet – byt en tredjedel av vattnet varannan till var fjärde vecka beroende på hur stort akvariet är och hur mycket fisk du har. Använd vattenberedningsmedel och akvariesalt (förebygger sjukdomar) vid varje vattenbyte. Slamsug botten i samband med rengöring. Enklast är det att byta vatten och slamsuga med en slamhävert. 

Om du har en pump med filter, bör du rengöra filtret regelbundet. Ett tips är att inte byta vatten och rengöra filter samtidigt, delar du på det behåller du fler goda bakteriner i ditt akvarie. Rutorna behöver troligen rengöras oftare, använd en algmagnet för den dagliga skötseln och en skrapa för lite fastare alger.

Bra saker att ha hemma:

  • Håv
  • Slamhävert
  • Algskrapa
  • Hink och en svamp som bara används till akvariet
  • Torrfoder – finns i olika varianter,
  • Frysfoder – finns i olika varianter.
  • Bakteriekultur
  • Akvariesalt
  • Vattenberedningsmedel
  • Termometer
  • Växtnäring
  • Vattentest 
Har du andra frågor eller funderingar kring ditt djur? Välkommen att fylla i formuläret så återkommer vi till dig.