RILO ZOO
FODER
Foder till hund och katt
Hos oss på Rilo Zoo hittar du mängder av olika foder till din hund och katt. Det är allt från torrfoder och färskfoder till frystorkat och konserver. Men vi har givetvis foder för smådjur såsom fröblandningar, pellets och både torkade och levande insekter. Behöver du mat till fågeln din eller fiskfoder har vi ett stort utbud att välja på.
Barf
Rått kött, råa ben och grönsaker som hunden eller katten får som de är, d v s hela ben från slaktdjur med mer kött på än traditionella märgben.
Barf - Dessa djur blir ofta serverade färre antal gånger på en vecka eller ett dygn då fodergivan är större vid varje måltid. Detta är det sätt att fodra på som ligger närmast vargens, ursprungshundens och vildkattens sätt att äta. Vill man fodra sin hund eller katt på detta sätt behöver man vara påläst om sitt djurs specifika näringsbehov för att kunna komponera en väl sammansatt måltid näringsmässigt. Alla som gett ett ben till sin hund eller katt vet att de tycker det är smaskens.
Har du andra frågor eller funderingar kring ditt djur? Välkommen att fylla i formuläret så återkommer vi till dig.
Färskfoder
Att välja färskfoder till din hund eller katt är att välja mat som är så nära ursprunget som det kan bli. En förvildad hund eller katt väljer att jaga och äta kött framför all annan mat.
När du köper färskfoder ska den helst förvaras fryst men den håller flera dagar i kylskåpet om du vet att den kommer att ätas upp inom kort. Färskfoder innehåller alla näringsämnen som en hund behöver. Det kan vara ett bra alternativ om du har en hund som är lite svår med maten. Foder som är färskt doftar ofta mer och har mer smak än till exempelvis torrfoder.
Råfoder – Det foder som utvecklats ur tankarna kring BARF. Fodret baseras på en eller flera animaliska köttsorter. Man använder det kött som blivit över efter det att man skurit ut bl a stekar och köttbitar till oss människor. Det finns många olika fodermärken som tillverkar råfoder eller färskfoder som är det vanligare benämningen. En del märken tillverkar råfoder med spannmål i, en del med rotfrukter och/eller grönsaker, en del har ben- och broskbitar i fodret och en del tillsätter vitaminer och mineraler. Rått kött smakar ofta väldigt bra och kräsna hundar tycker ofta att råfoder smakar gott och äter gärna. En katt som inte är van vid råfoder behöver längre tid på sig att vänja sig vid smaken och konsistensen, ge inte upp om katten inte vill äta de första gångerna du serverar råfoder.
Har du andra frågor eller funderingar kring ditt djur? Välkommen att fylla i formuläret så återkommer vi till dig.
Torrfoder
De flesta väljer att ge torrfoder till sin katt eller hund. Det är enkelt lätt och smidigt. Idag finns det en hel del torrfoder på marknaden som är riktigt bra och som håller hög kvalitet.
Vilket torrfoder du ska välja till din hund eller katt beror helt och hållet på bland annat ras, ålder och vilken aktivitetsnivå hunden eller katten har. En äldre steriliserad innekatt har ett helt annat behov än en ung utekatt. Detsamma gäller för hundar. Har du en tävlingshund behöver den givetvis ett annat foder än den äldre gentlemannen som gillar att ligga på soffan.
Torrfoder – Det är i dag det vanligaste sättet att utfodra sina hundar och katter på. Här har vi en mängd olika märken att välja på, det finns säkert över 100 märken på bara den svenska marknaden. Hur torrfodret tillverkas varierar mellan de flesta tillverkare, en del väljer att bara ha en animalisk proteinkälla, en del väljer att ha många. Några tillverkare tillverkar foder på köttmjöl medan andra väljer att tillsätta färskt kött i tillverkningsprocessen. Det finns foder med och utan spannmål och med mer eller mindre vitaminer och mineraler tillsatt. Det man skall komma ihåg är att varje foderkula skall tillgodose hundens och kattens totala näringsbehov.
Har du andra frågor eller funderingar kring ditt djur? Välkommen att fylla i formuläret så återkommer vi till dig.
Konserver
Det är fler och fler som väljer att ge konserverat hund- och kattfoder till sina djur. När det gäller konservering är det en mild tillverkningsprocess som behåller smakligheten i fodret.
För dig som har en hund eller katt som dricker dåligt kan konserverat foder vara ett bra alternativ eftersom det innehåller mycket vätska. Särskilt katter som är ökendjur och ofta dricker dåligt kan gynnas av det. Det finns olika konservade foder, vissa med en sås och andra mer kompakta. Här beror det helt på vad din hund eller katt föredrar.
Konserver – Konserver kan se olika ut, de kan komma i konservburkar, tetraförpackningar eller korvar. Gemensamt är att fodret är ångkokat innan det packas. Precis som med råfoder varierar innehållet och sammansättning mellan de olika märkena. Fler och fler konserverade produkter är så kallade singelproteinprodukter, proteinet kommer från ett håll, oftast från en animalisk källa. Ett kokat foder är ofta mildare än ett torkat foder och smakligheten är hög. Konserver innehåller en hel del vatten vilket gör att det är bra att ge under varma dagar eller om hunden och katten är dålig på att dricka.
Har du andra frågor eller funderingar kring ditt djur? Välkommen att fylla i formuläret så återkommer vi till dig.
Näringslära
Hemmalagad mat – Många väljer att laga egen mat till hunden, det är inte lika vanligt bland kattägare. Det fungerar alldeles utmärkt och hundarna uppskattar ofta smaken på det. Här är det extra viktigt att se till att man får en väl avvägd kombination mellan de olika näringsämnena.
Väljer du konserver eller råfoder med en enda proteinkälla behöver du kontrollera om det kategoriseras som ett helfoder eller som ett kompletteringsfoder. Kategoriseras det som ett kompletteringsfoder innebär det att det inte täcker hundens eller kattens hela behov av näringsämnen. Ofta räcker det att komplettera med ytterligare två singelproteinprodukter men du kan behöva tillsätta ben eller bros till fodret. Det finns både i fryst form men även som torkat tillskott.
Mat till oss människor och foder till våra djur består i grunden av samma sak och skall tillgodose samma behov men vi har lite olika möjlighet att ta upp de näringsämnen vi stopper i oss. Hundar och katter har vassa tänder för att dra och slita i kött, deras käkar kan bara röra sig upp och ned (ingen malande rörelse) och i munhålan har de en viss typ av enzymer. Deras tarmsystem skiljer sig också en del åt, t ex har de väldigt kort blindtarm till skillnad från t ex hästen eller fåret som har lång blindtarm. Detta hänger ihop med förmågan att tillgodogöra sig stärkelse.
Näringsämnen delas in i makro- och mikronäringsämnen där protein, fett och kolhydrater hör till den första gruppen. Mikronäringsämnen är vitaminer, mineraler och spårämnen.
Hundens primära energikälla är fett, det innebär att när den gör något använder den i första hand fett för att genomföra aktiviteten. För oss människor är det kolhydrater. Fett är mer än dubbelt så energitätt som t ex protein och kolhydratet, dvs 1 gram fett innehåller 9 kalorier medan 1 gram protein eller kolhydratet innehåller 4 kalorier.
Fett innehåller mängder med nyttigheter, du har säkert hört talas om Omega 3 och Omega 6? Det är nyttiga fetter som har positiv påverkan på både hjärnverksamheten och päls & hud. Visste du också att balansen mellan dessa båda fettsyror har betydelse? Omega 3 finns gott om i fisk och havets djur och växter, Omega 6 finns det mer av i bl a spannmål och växtbaserade oljor. Omega 3 tål upphettning dåligt därför kan det vara av vikt att komplettera torrfoder och konserver med ett Omega 3-tillskott.
Proteiner består av aminosyror och dessa aminosyror är det som ger näring till celler och olika funktioner i kroppen. Protein finns både som animaliskt och vegetabiliskt men det är bara de animaliska som ärr fullvärdiga – innehåller alla aminosyror som krävs. Alla som är veganer vet att de måste kombinera olika typer av vegetabiliska protein för att få ett fullgott innehåll av aminosyror. Med det sagt anser vi att ett hund- och kattfoder skall innehålla stora mängder animaliskt protein och mindre mängd vegetabiliskt protein. När det gäller katter finns en aminosyra som heter Taurin, den kan katten inte själv producera utan katten måste få i sig den via kosten, taurin finns rikligt av i kött men framför allt inälvor.
Kolhydrater är något som hunden och katten har anpassat sig till att tillgodogöra sig genom alla år av domesticering. Kolhydrater finns både i kött och vegetabilier men mest i vegetabilier. Kolhydrater omvandlas i kroppen till stärkelse sockerarter och fibrer. Fiber är viktigt och hjälper tarmen att fungera som den skall och de hjälper för hjärnans funktion.
Vitaminer delas in i vattenlösliga och fettlösliga vitaminer. De vattenlösliga kan man aldrig överdosera då överskottet kissas ut, vattenlösliga vitaminer är B och C. Fettlösliga vitaminer behöver man vara mer försiktig med då ett överskott av dessa lagras i kroppen och kan ställa till bekymmer, fettlösliga vitaminer är A, D, E och K.
Mineraler och spårämnen är det som finns naturligt i jorden. Detta tas upp av växter och sedan av djur som äter växterna. Det är viktigt att både vi och våra djur får en bra balans av dessa då både över- och underskott kan orsaka problem. En viktig balans att hålla koll på är balansen mellan kalcium och fosfor, man vill ha 1-2 delar kalcium i förhållande till 1 del fosfor. För valpar och kattungar är det extra viktigt att balansen är rätt då den påverkar deras skelettbildning och de själva inte kan reglera den här kvoten. En vuxen hund- eller kattkropp kan själva reglera balansen i stor utsträckning. Andra exempel på mineraler är t ex magnesium, järn, zink och selen.
Går du vilse i foderdjungeln? Du är varmt välkommen in till oss. Vi är duktiga på foder och kan hjälpa dig att välja rätt sort till din hund eller katt. Vi har även en utbildad kostrådgivare på hund hos oss.
Har du andra frågor eller funderingar kring ditt djur? Välkommen att fylla i formuläret så återkommer vi till dig.
Servera foder
Vilken typ av foder du än väljer att ge din hund eller katt så kommer ditt djur uppskatta att få maten serverad på olika sätt.
- Låt hunden eller katten arbeta för maten genom träning
- Servera maten på ett annat ställe än vanligt
- Servera maten i något annat än den vanliga matskålen
- På sommaren - ge maten fryst
- Berika maten - lägg till något oväntat så smaklökarna får en upplevelse
- Till katter - skaffa en vattenfontän, det inbjuder till att dricka mer vatten